Либерализацията на електроенергийния пазар се оказва поредната гореща топка, която се

...
Либерализацията на електроенергийния пазар се оказва поредната гореща топка, която се
Коментари Харесай

Ремина Алексиева: Либерализацията на електроенергийния пазар е поредната гореща топка, с елемент на политическа игра

Либерализацията на електроенергийния пазар се оказва следващата гореща топка, която се трансферира сред управляващите. В случая е забъркан детайл на политическа игра, защото виждаме, че и президентът се намеси и то с ненапълно основателни доводи за отбрана на потребителите. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "  Ремина Алексиева, анализатор в стратегия " Енергетика и климат “ в Център за проучване на демокрацията.

По думите й е важно Законът за енергетиката да бъде признат по метод, по който да бъде ефикасен, тъй че потребителите да бъдат оптимално подкрепени в прехода към свободен електроенергиен пазар и този преход да е оптимално равномерен.

" От позиция на периодите, които би трябвало да осъществим по Плана за възобновяване и резистентност, да бъде трансфериран идващия транш от средства, това е в действителност основен въпрос и е евентуално той да окаже доста огромно въздействие за това дали текстът ще бъде признат в настоящия му тип. Защото в действителност този втори транш, който към този момент е занимателен, касае извънредно доста основни промени и планове, които следва да тръгнат в идващите няколко месеца ", обърна внимание Алексиева.

Според нея либерализацията ще е на дневен ред още дълго време: " Дали ще е предизборно претупана, по-скоро не бих споделила. И занапред в идващите седмици имам вяра, че това ще се разисква още веднъж, защото в действителност има доста механизми по самите текстове и процедури, които следва да бъдат изяснявани. Но даже законът да се одобри и в този си тип, за хващането на някои периоди, тематиката ще си стои на дневен ред и гражданското общество и специалистите наблюдават, бих споделила доста будно дали това се случва по съответен метод. В момента в препоръчаните текстове, които бяха признати, нашето мнение е, че препоръчаните разпореждания надалеч няма да са ефикасни за постигането на задачите ".

На въпрос, обвързван с това дали е правилна сегментация на потребителите, които биват извеждани от контролирания на свободния пазар, Ремина Алексиева отговори:

" Ако пазарът на едро се либерализира от следващата година, ние ще имаме едно произвеждане и търгуване на електрическа енергия на свободен пазар, при установяване на цените на пазарен принцип. Същевременно обаче, ние имаме контролиран пазара, който до 2026 година ще остане за битовите консуматори. И тук се появява една яма, тъй като има едни големи разлики в сумите, които ще би трябвало да бъдат покрити, в тази ситуация от фонд “Сигурност " на електроенергийната система, в който в действителност част от нашите налози отиват за него.

Той ще би трябвало да покрива тази разлика сред цената на свободен пазар и цената, която се слага за битовите консуматори на контролиран пазар. И в тази ситуация ние считаме, че това е неефективно, тъй като ще докара до облагодетелстване на търговците и в същото време няма да работим за това битовите консуматори да са задоволително готови. С цел да ги запазим по-дълго от един отсрочен преход, по-скоро ще им навредим в дълготраен проект.

Защото тези пари няма да отидат там, където има най-вече потребност, а точно да се оправим с енергийната беднотия и с това, да подготвим потребителите, според от техните приходи, въобще енергийни потребности, в действителност да могат да покриват сметките си ", изясни специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР